Το να χαμογελάμε ενώ μέσα μας νιώθουμε κάτι εντελώς διαφορετικό αποτελεί θεμελιώδες χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης. Ωστόσο, η μακροχρόνια καταπίεση των συναισθημάτων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ψυχολογικές συνέπειες, όπως άγχος ή κρίσεις πανικού. Σε μια πρόσφατη πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nano Letters, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Penn State παρουσίασαν έναν καινοτόμο φορετό αισθητήρα, ικανό να ανιχνεύει τα κρυμμένα συναισθήματα ακόμη και όταν η συμπεριφορά δείχνει ότι όλα βαίνουν καλώς.

Ένα επίθεμα που «διαβάζει» το σώμα

Η νέα συσκευή, ένα ελαστικό επίθεμα περίπου στο μέγεθος ενός τσιρότου, παρακολουθεί βασικές φυσιολογικές παραμέτρους: τη θερμοκρασία του δέρματος, την υγρασία, τον καρδιακό ρυθμό και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.
Σε συνδυασμό με δεδομένα από την ανάλυση των εκφράσεων του προσώπου, οι πληροφορίες αυτές επιτρέπουν τη διάκριση ανάμεσα σε αυθεντικά και προσποιητά συναισθήματα.

«Αυτή είναι μια νέα και πιο ολοκληρωμένη μέθοδος κατανόησης των συναισθημάτων, εξετάζοντας πολλαπλά σήματα ταυτόχρονα», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, Χουάνιου Τσενγκ.

«Οι άνθρωποι συχνά δεν αποκαλύπτουν τι νιώθουν πραγματικά, γι’ αυτό συνδυάσαμε την παρατήρηση των εκφράσεων με φυσιολογικά δεδομένα για να πετύχουμε καλύτερη ακρίβεια στην εκτίμηση της ψυχικής κατάστασης», προσθέτει.

Πώς λειτουργεί η καινοτόμος τεχνολογία

Χάρη στη χρήση λεπτών, εύκαμπτων μετάλλων όπως ο χρυσός και η πλατίνα, διαμορφωμένων σε κυματιστά σχέδια, η συσκευή προσαρμόζεται απόλυτα στο σώμα.

Ενσωματώνει πολλαπλά ανεξάρτητα σετ αισθητήρων που μετρούν σύνθετα σήματα χωρίς παρεμβολές και αποστέλλουν τα δεδομένα ασύρματα σε smartphone ή σε cloud server — πάντα χωρίς να αποθηκεύονται προσωπικές ή ταυτοποιήσιμες πληροφορίες.

Οι ερευνητές εκπαίδευσαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για να ανιχνεύει τόσο αληθινά όσο και προσποιητά συναισθήματα. Σε πείραμα όπου εθελοντές αναπαρήγαγαν έξι βασικές εκφράσεις (ευτυχία, θυμό, φόβο, έκπληξη, αηδία, θλίψη), το σύστημα πέτυχε ποσοστό αναγνώρισης 96,28%.

Αναγνωρίζει τα συναισθήματα σε πραγματικό χρόνο

Σε δοκιμές με αυθόρμητες συναισθηματικές αντιδράσεις, οι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν συναισθηματικά φορτισμένα βίντεο φορώντας τον αισθητήρα.

Το σύστημα κατάφερε να αναγνωρίσει με ακρίβεια σχεδόν 89% τις αλλαγές στα συναισθήματα, βασιζόμενο σε φυσιολογικές μεταβολές όπως η αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της θερμοκρασίας του δέρματος κατά τη διάρκεια έντονων συναισθηματικών αντιδράσεων.

«Σχεδιάσαμε τη συσκευή έτσι ώστε να καταγράφει διαφορετικά σήματα χωρίς αλληλεπικαλύψεις, προσφέροντας μια πολύ καθαρή και αξιόπιστη εικόνα για το τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια», σημειώνει ο συν-συγγραφέας Λίμπο Γκάο.

Υποστήριξη της ψυχικής υγείας

Η δυνατότητα αναγνώρισης των συναισθημάτων μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για άτομα που παλεύουν με ζητήματα ψυχικής υγείας αλλά δυσκολεύονται να εκφράσουν την αλήθεια, ακόμα και στον ίδιο τους τον εαυτό.

«Μέσω της παρακολούθησης αυτών των σημάτων, ίσως μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε έγκαιρα προβλήματα όπως το άγχος ή η κατάθλιψη», υπογραμμίζει ο Γιάνγκο Γιαν.

Σύμφωνα με τον Τσενγκ, αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη γεφύρωση των κενών στην πρόσβαση στη φροντίδα. «Με τα επίπεδα άγχους να αυξάνονται διαρκώς στη σύγχρονη κοινωνία, η έγκαιρη αναγνώριση των συναισθηματικών μεταβολών μπορεί να οδηγήσει σε προληπτική υποστήριξη και καλύτερη διαχείριση της ψυχικής υγείας», καταλήγει.