Τα άτομα που εμφανίζουν διαβήτη τύπου 1 στην ενήλικη ζωή τους φαίνεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου ενώ όσοι διαγιγνώσκονται αργότερα στη ζωή τους δεν έχουν καλύτερη πρόγνωση από όσους διαγιγνώσκονται νωρίτερα, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Karolinska Institutet στη Σουηδία.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, αναδεικνύει το κάπνισμα, την κακή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και την παχυσαρκία ως τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου.
Ο διαβήτης τύπου 1 παύει να είναι “παιδικός” διαβήτης
Παλαιότερα, ο διαβήτης τύπου 1 αποκαλούνταν “παιδικός” διαβήτης, καθώς εμφανιζόταν συνήθως σε παιδιά και εφήβους. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή κατά την διάρκεια της ζωής.
Οι ερευνητές πίσω από την παρούσα μελέτη θέλησαν να διερευνήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου στην ομάδα των ενηλίκων, ιδίως για όσους διαγνώστηκαν μετά την ηλικία των 40 ετών.
Η μελέτη, που βασίστηκε σε μητρώο, εντόπισε 10.184 άτομα που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1 στην ενήλικη ζωή μεταξύ 2001 και 2020 και τα συνέκρινε με 509.172 άτομα της ομάδας ελέγχου (που δεν είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 στην ενήλικη ζωή).
Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα άτομα που εμφάνισαν διαβήτη τύπου 1 ως ενήλικες φάνηκαν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των λοιμώξεων, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Πώς θα μειώσουμε τον κίνδυνο
«Οι κύριοι λόγοι για την κακή πρόγνωση είναι το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος/παχυσαρκία και ο κακός έλεγχος της γλυκόζης. Διαπιστώσαμε ότι τα άτομα αυτά ήταν λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούν βοηθητικές συσκευές», λέει η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Yuxia Wei, μεταδιδακτορική συνεργάτης στο Institute of Environmental Medicine του Karolinska Institutet.
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα του διαβήτη τύπου 1, ακόμη και όταν ξεκινά αργότερα στη ζωή, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.
«Είδαμε όμως ότι η πρόγνωση μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με την πρόληψη του καπνίσματος (διακοπή) και της παχυσαρκίας και τη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου, τουλάχιστον σε άτομα που διαγιγνώσκονται σε μεγαλύτερες ηλικίες», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Sofia Carlsson, ανώτερη λέκτορας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ίδιο τμήμα.
Μελλοντικοί στόχοι
Οι ερευνητές σκοπεύουν να συνεχίσουν τη διερεύνηση του διαβήτη τύπου 1 σε ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου και της πρόγνωσης άλλων εκβάσεων, όπως οι μικροαγγειακές επιπλοκές.
Κρίνουν επίσης σημαντικό να διερευνηθεί η βέλτιστη θεραπεία στον διαβήτη τύπου 1 ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένων των επιδράσεων προηγμένων τεχνολογιών. «Ελπίζουμε να ρίξουμε φως σε αυτά τα ζητήματα τα επόμενα χρόνια», καταλήγει η Δρ. Carlsson.