Αν και κάποιες συνήθειες και κινήσεις κατά την χρήση των social media φαίνονται αθώες, μπορεί να είναι ικανές να υπονομεύσουν τη σταθερότητα ενός ζευγαριού.
Μπορεί να είναι ένας καβγάς που επανέρχεται πιο συχνά απ’ όσο φανταζόμαστε: ένα like παραπάνω ή ένα σχόλιο κάτω από τη φωτογραφία κάποιας/ου. Το σύγχρονο ζευγάρι δεν οχυρώνεται με ιδιωτικότητα αλλά ζει στο προσκήνιο, ανάμεσα σε ειδοποιήσεις και likes μπροστά από μια οθόνη.
Έτσι, αν και τα social media υποτίθεται ότι μας συνδέουν, τελικά μας απομακρύνουν. Τι συμβαίνει λοιπόν στο ζευγάρι όταν το κινητό γίνεται πιο ελκυστικό από ένα βλέμμα;
Πώς ο αλγόριθμος των social media παρεμβαίνει στη σχέση μας;
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον πηγή εντάσεων μέσα στο ζευγάρι. Δεν είναι πια τα λόγια που πληγώνουν αλλά οι ψηφιακές κινήσεις. Στην πραγματικότητα, τα social media δεν δημιουργούν απαραίτητα τα προβλήματα, αλλά μπορούν να αποκαλύψουν ή να ενισχύσουν εντάσεις που ήδη υπάρχουν.
Η «ψηφιακή ζήλια» είναι ένα από τα συχνά φαινόμενα που παρατηρούνται. Ένα απλό like σε μια φωτογραφία κάποιες φορές αρκεί για να δημιουργηθεί ένα κλίμα ανασφάλειας, καθώς δημιουργούνται υποψίες.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η διαρκής σύγκριση είναι μια ακόμη παγίδα και μάλιστα ιδιαίτερα επικίνδυνη. Στο Instagram ή το TikTok, τα εξιδανικευμένα ζευγάρια αγκαλιάζονται μπροστά σε ηλιοβασιλέματα. Συγκρίνοντας αυτά, η καθημερινή ρουτίνα ενός “απλού” ζευγαριού μπορεί να φαίνεται μονότονη, ειδικά όταν δεν είναι καλά οχυρωμένο και υπάρχουν ρωγμές στη σχέση του.
Ο αλγόριθμος λοιπόν, πολλαπλασιάζει αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις παρουσιάζοντάς λογαριασμούς ατόμων που δημιουργούν σε πολλούς υποψίες και ανασφάλειες.
Τάση για υπερέκθεση στα social media
H ανάγκη για επιβεβαίωση βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των τριβών. Η επιλογή να μην αναρτηθεί η/ο σύντροφος μπορεί να παρερμηνευτεί ως έλλειψη δέσμευσης και να δημιουργήσει εντάσεις. Κάποιοι σύντροφοι νιώθουν την ανάγκη να «εκθέσουν» τη σχέση τους για να την «επισημοποιήσουν», ενώ άλλοι προτιμούν να διατηρούν την ιδιωτικότητά τους.
Αν αρχίσουμε όμως να κοιτάμε, να ψάχνουμε και να ερευνούμε, πάντα θα βρούμε κάτι που μπορούμε να παρερμηνεύσουμε. Το αποτέλεσμα; Ο δεσμός γίνεται πιο εύθραυστος, λόγω μιας εισβολής στην ιδιωτικότητα του ζευγαριού. Ένα απλό εικονικό βλέμμα στραμμένο αλλού, μπορεί να ξυπνήσει πραγματικές ανασφάλειες.
Παρά αυτήν την ανησυχητική διαπίστωση, όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα μέσα. Το σημαντικό είναι ο διάλογος και η εξωτερίκευση των όριων μας προκειμένου να παραμείνουμε ενωμένοι.
Τα social media δεν είναι αποστολή παρακολούθησης. Υπενθυμίζουμε ότι η αληθινή σύνδεση δεν μετριέται σε likes, αλλά σε όσα χτίζουμε μαζί, εκτός σύνδεσης, στην πραγματική ζωή μακριά από οθόνες.