Νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου Tulane αποκαλύπτει ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) μπορούν να μειώσουν σημαντικά – και ενδεχομένως να εξαλείψουν – τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ελέγχοντας ταυτόχρονα πολλούς βασικούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία.
Στα πλαίσια της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Precision Clinical Medicine, παρακολουθήθηκαν περισσότερα από 70.000 άτομα με υπέρταση και πάνω από 224.000 χωρίς. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την UK Biobank, για σχεδόν 14 χρόνια για να κατανοήσουν πώς η διαχείριση αυτών των παραγόντων κινδύνου επηρέασε την πρόωρη θνησιμότητα – που ορίστηκε ως ο θάνατος πριν από την ηλικία των 80 ετών.
Οι 8 παράγοντες-κλειδιά
Οι οκτώ παράγοντες κινδύνου για την υγεία που αξιολογήθηκαν στη μελέτη περιλαμβάνουν: αρτηριακή πίεση, δείκτη μάζας σώματος, περιφέρεια μέσης, «κακή» χοληστερόλη LDL, σάκχαρο αίματος, νεφρική λειτουργία, κατάσταση καπνίσματος και φυσική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι υπερτασικοί ασθενείς που είχαν διαχειριστεί τουλάχιστον τέσσερις από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου φάνηκαν να μην έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από εκείνους που δεν είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση.
«Αντιμετωπίζοντας τους επιμέρους παράγοντες κινδύνου, μπορούμε να βοηθήσουμε στην πρόληψη του πρόωρου θανάτου σε άτομα με υπέρταση», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Lu Qi, καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής Celia Scott Weatherhead του Πανεπιστημίου Tulane.
Υπέρταση & κίνδυνος πρόωρου θανάτου
Η υπέρταση, η οποία ορίζεται ως αρτηριακή πίεση 130 mmHg ή υψηλότερη, είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για πρόωρο θάνατο παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η αντιμετώπιση κάθε πρόσθετου παράγοντα κινδύνου φάνηκε να σχετίζεται με 13% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, 12% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου εξαιτίας καρκίνου και 21% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου εξαιτίας καρδιαγγειακής νόσου.
Ο «βέλτιστος έλεγχος του κινδύνου» – με την αντιμετώπιση 7 ή περισσότερων παραγόντων κινδύνου – φάνηκε να συνδέεται με 40% λιγότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, 39% λιγότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου εξαιτίας καρκίνου και 53% λιγότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου εξαιτίας καρδιαγγειακής νόσου.
Μόνο το 7% των υπερτασικών συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν υπό έλεγχο επτά ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου, γεγονός που αναδεικνύει μια σημαντική ευκαιρία για πρόληψη. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της εξατομικευμένης, πολύπλευρης φροντίδας, όχι μόνο της συνταγογράφησης φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, αλλά και της αντιμετώπισης ενός ευρύτερου φάσματος συμπεριφορών και συνθηκών υγείας.