Ανοδική τάση στα κρούσματα κορονοϊού παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα, αλλά όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σημαντική έξαρση ανάλογη με αυτή που καταγράφονταν τα προηγούμενα καλοκαίρια.
Η νέα υποπαραλλαγή της «Ο», με την ονομασία «Νimbus» «φαίνεται ότι επικρατεί έναντι των υπόλοιπων υποπαραλλαγών που κυκλοφορούν αυτή τη χρονική περίοδο», ανέφερε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «φαίνεται ότι ναι μεν υπάρχει μία μικρή αύξηση στα κρούσματα σε σχέση με αυτά που βλέπαμε την προηγούμενη περίοδο, αλλά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις μεγάλες εξάρσεις που βλέπαμε μέσα στο καλοκαίρι».
Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ η θετικότητα που προκύπτει από το σύνολο των SARS-CoV-2 διαγνωστικών ελέγχων στην επικράτεια παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, παρουσιάζοντας ελαφρά ανοδική τάση τις τελευταίες εβδομάδες.
Συμπτώματα
Το σύμπτωμα της νέας υποπαραλλαγής είναι ο έντονος πονόλαιμος.
Το ECDC αναφέρει για την «Nimbus» ότι έχει ανιχνευθεί στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία και κυκλοφορεί σε πολλές χώρες της ΕΕ. Προειδοποιεί ακόμα ότι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Ο ευρωπαϊκός οργανισμός συνιστά ενισχυτικό εμβολιασμό για τις ομάδες υψηλού κινδύνου ή για όσους εργάζονται σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι τώρα δεν είναι περίοδος εμβολιασμού για τον κορονοϊό καθώς αυτοί πραγματοποιούνται το φθινόπωρο. «Πλέον αφορά μόνο τους άνω των 60-65 και αυτούς που έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα, αλλά ακόμα και σε αυτή την ομάδα φαίνεται ότι είναι αποδυναμωμένη η θέληση να κάνει το εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος τόνισε πως οι συγκεκριμένες ομάδες πρέπει να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο κάθε χρόνο καθώς σε αντίθετη περίπτωση η πιθανή μόλυνση μπορεί να αποβεί μοιραία.
Το ECDC προειδοποιεί για ενδεχόμενη αύξηση των λοιμώξεων
Όσο και αν ο κορονοϊός μοιάζει να έχει ξεχαστεί, οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές προειδοποιούν, όπως αναφέραμε, ότι ενδέχεται να υπάρξει αύξηση των λοιμώξεων τους επόμενους μήνες εν μέσω της εξάπλωσης της νέας υποπαραλλαγής.
Ο Ajibola Omokanye, εμπειρογνώμονας του ECDC για τους ιούς του αναπνευστικού συστήματος δήλωσε στην DW ότι αν και η υποπαραλλαγή μοιάζει να ακολουθεί ένα αρκετά προβλέψιμο μοντέλο, οι «επιστήμονες παραμένουμε σε εγρήγορση».
Ο χειμώνας 2024-2025 στο βόρειο ημισφαίριο έχει δώσει σε ειδικούς όπως ο Omokanye ένα καλό λόγο για να είναι προσεκτικοί.
Η ανοσία του πληθυσμού έναντι του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τον COVID-19, είναι μειωμένη στην Ευρώπη, πιθανώς λόγω των λιγότερων κρουσμάτων κορονοϊού κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Ως αποτέλεσμα, ο Omokanye δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση των λοιμώξεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό μπορεί να σημαίνει αύξηση των σοβαρών μολύνσεων και αύξηση των νοσηλειών.
Ο SARS-CoV-2 γίνεται όλο και πιο ενδημικός στις κοινότητες, αλλά «εξακολουθεί να μην είναι ένας εποχικός ιός», δήλωσε ο Omokanye.
Ο κορονοϊός παραμένει μία σοβαρή νόσος
Ο κορονοϊός εξακολουθεί να κυκλοφορεί και να μεταλλάσσεται με απρόβλεπτους τρόπους και αυτό «τονίζει την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση και να μην εφησυχάζουμε σχετικά με τον SARS-CoV-2».
Στο Μπαγκλαντές έχουν ήδη σημειωθεί θάνατοι λόγω του COVID τον Ιούνιο. Η Κίνα και η Σιγκαπούρη έχουν επίσης εντοπίσει νέα κρούσματα της αναπνευστικής νόσου.
Οι θάνατοι σε μέρη όπως το Μπαγκλαντές μπορεί να οφείλονται εν μέρει στη δυσχερή πρόσβαση των ανθρώπων στην υγειονομική περίθαλψη.
Αλλά δεν είναι μόνο θέμα πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη. «Υπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες. Πρώτον, είναι ο χρόνος εμφάνισης μιας παραλλαγής», δήλωσε ο Omokanye.
Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα εξασθένησης της ανοσίας εκεί όπου υπάρχει χαμηλή κυκλοφορία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κρίσιμο είναι επίσης το ζήτημα του εμβολιασμού: «Ποια εμβόλια είναι διαθέσιμα σε κάθε χώρα ή περιοχή και «σε ποιον χορηγούνται και πότε», είναι σημαντικοί παράγοντες σύμφωνα με τον Omokanye.
«Το ερώτημα είναι: λαμβάνονται τα εμβόλια από εκείνο το ποσοστό του πληθυσμού όπου παρατηρείται η πιο σοβαρή ασθένεια;», διερωτήθηκε ο Omokanye.
Ομοίως, με τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και την πρόσβαση σε υποστηρικτική θεραπεία, οι διαφορές κατά τόπους μπορεί να καθορίσουν πόσο σοβαρά εξελίσσονται οι λοιμώξεις σε έναν πληθυσμό.
«Όλα αυτά συμβάλλουν στην εικόνα της σοβαρής νόσου», δήλωσε ο Omokanye.
Πηγή: in.gr